Lomailu vapaaehtoistöissä vaihtoehtona perinteiselle matkailulle

Submitted by KA5041 on
kahvitauko Erakkorannassa

Mitäpä jos lähtisitkin kesälomallasi vapaaehtoistöihin tai talkoolaiseksi? Pidempiaikainen oleskelu matkakohteessa avaa silmiä erilaisille elämäntavoille, opettaa uusia taitoja ja tuo parhaimmillaan lisää syvyyttä elämään. Vapaaehtoistyö ruokaa ja majoitusta vastaan on yhä suositumpi matkustusmuoto. Kiireettömyys, paikalliseen kulttuuriin sulautuminen ja vapaaehtoistyö esimerkiksi puutarhassa houkuttelevat monia. Samalla edistetään sekä omaa, että kohteen ekologista, sosiaalista kuin taloudellistakin hyvinvointia. Matkailukohteen ja sinne suuntautuvan matkan ympäristöystävällisyys onkin enemmän kuin osiensa summa. Energian ja veden säästöllä pääsee jo pitkälle, mutta kestävään matkailuun vaaditaan muutakin kuin teknisiä ratkaisuja – ehkäpä kokonaan uutta lähestymistapaa, jossa kohteessa vietetään pidempiä aikoja kerrallaan pikaisten viikonlopun tai viikon kestävien lomien sijaan.

CBC NatureBeST -hankkeen partnerit vierailivat Tohmajärvellä Erakkorannassa, missä vanhalla rajavartioasemalla elelevä Eki majoittaa kesässä kymmeniä talkoolaisia. Talkoolaiset tulevat useimmiten ulkomailta keskimäärin kuukaudeksi auttamaan tilan töissä - etenkin puutarhassa riittää tekemistä. Vapaaehtoistyöläiseksi voi Erakkorantaan hakeutua Workaway ja HelpX -sivustojen kautta. Talkoolaiset matkustavat Erakkorantaan pääasiassa julkisella liikenteellä – moni on jopa liftannut perille saakka. Erakkorannassa tehdään töitä 4 tuntia päivässä 5 päivää viikossa. Aikaa jää siis myös muulle, talkoolaiset pääsevät isännän kanssa retkille, kalastamaan ja katsomaan paikallisia nähtävyyksiä.

Erakkorannassa elämänrytmi ja oleminen on toisenlaista kuin matkailukohteissa yleensä. Toimintaa määrittelee eläminen luonnon kanssa samassa rytmissä – kesällä herätään varhain ja aherretaan puutarhassa ja talvisin lueskellaan takkatulen ääressä. Ja musisoidaan aina kun mahdollista. Pidempi vierailuaika tarjoaa matkaajalle mahdollisuuden pysähtyä ja kuunnella itseään - joillakin vierailijoilla ovat jopa elämän suunnitelmat muuttuneet Erakkorannassa olon aikana ja on lähdetty esimerkiksi opiskelemaan uutta alaa. Ulkomaalaisille matkaajille onkin ollut silmiä avaavaa nähdä toisenlainen tapa elää. Tulijat ovat myös innokkaita oppimaan uusia taitoja – joku on saattanut sytyttää tulen tai kalastaa ensimmäistä kertaa elämässään. Myös paikan isäntä kokee saavansa vastineeksi tulijoilta paljon. Vaikka rahaa ei vaihdetakaan, tuovat kulttuurivaihto, kohtaamiset kiinnostavien ihmisten kanssa ja englannin kielen ylläpito paljon iloa – paikan kehittämisen lisäksi. 

NatureBeST on rajanylittävä hanke ja sen tavoitteena on edistää matkailuyritysten ympäristötehokkuutta rajaseudulla ekologisilla ja taloudellisilla ratkaisuilla. Hanke on osa Karelia CBC -ohjelmaa, jota rahoittavat Euroopan unioni, Suomi ja Venäjä.