”Big Musicin” sävellystyö on aloitettu Venäjällä ja Suomessa

Submitted by KA9031 on
Big Music for Small Cities

Big Music for Small Cities-hankkeen tilaamat sävellystyöt on aloitettu. Ne ovat osa Karjalan tasavallan filharmonian ja Joensuun kaupunginorkesterin uutta yhteisohjelmaa.

Teokset orkestereiden yhteiskonserttiin säveltävät Pavel Karmanov, Ilya Kuznetsov ja Alexei Kurbatov Venäjältä sekä Cecillia Damström Suomesta. Nimet ovat tuttuja niin taidemusiikin kuin teatteri- ja elokuvamusiikin alueilta.

Pavel Karmanov on valmistunut P. I. Tchaikovskyn mukaan nimetystä Moskovan konservatoriosta. Karmanovin sävellysura alkoi 1990-luvulla. Hänen tyylinsä edustaa uuden sukupolven myöhäistä avantgardea ja musiikin ”uutta yksinkertaisuutta”. Häntä pidetään minimalistina, mutta hänen musiikissaan on piirteitä monista eri tyyleistä. Karmanovin sävellystuotantoon kuuluu kamarimusiikkiteoksia ja pienyhtyeen säestämiä lauluteoksia. Lisäksi hän on tehnyt kuoro- ja sinfoniateoksia sekä musiikkia mm. Valery Todorovskyn ja Timur Bekmambetovin elokuviin. Karmanov teki uuden version Y. Lyubimovin tuotantoon Venäjän Bolshoi Teatterille Borodinin oopperasta ”Prinssi Igor” vuonna 2016.

Ilya Kuznetsov on valmistunut kuoronjohtajaksi N. A. Rimsky-Korsakovin mukaan nimetystä Pietarin musiikkiopistosta ja säveltäjäksi Pietarin konservatoriosta. Hänen sävellystuotantoonsa kuuluu oopperoita ja baletteja, sinfonioita, kuoro- ja kamarimusiikkiteoksia sekä musiikkia näytelmiin ja televisioelokuviin. Kuznetsov on myös sovittanut teoksia moniin kokoillan elokuviin. Karjalainen yleisö tuntee hänet oopperasta ”Karjalan vanki”, jonka ensi-ilta oli vuonna 2018 Karjalan musiikkiteatterissa. Hän on voittanut Venäjän nuorten oopperasäveltäjien kilpailun ja Golden Spotlight Award -palkinnon sekä ollut Golden Mask -palkintoehdokkaana oopperasta ”The Overcoat”.

Hanke on kiinnittänyt myös venäläisen säveltäjän, pianistin ja opettajan Alexei Kurbatovin. Hän valmistui P. I. Tchaikovskyn mukaan nimetystä Moskovan konservatoriosta. Ensimmäisen sävellyksensä Kurbatov teki viisi vuotiaana ja ensimmäinen baletti valmistui hänen ollessaan kuusi vuotias. Tänään hänen teoksiaan soitetaan tunnetuimmissa konserttisaleissa ympäri maailmaa. Hänen sävellystuotantoonsa kuuluu kuusi sinfoniaa, ooppera, seitsemän sooloteosta, yli kymmenen sinfonista runoa, useita kamarimusiikki- ja lauluteosta sekä elokuva- ja performanssimusiikkia.

Cecilia Damström on lähtöisin monikielisestä perheestä Helsingistä. Hän on saanut vaikutteita sävellyksiinsä juuri monikielisyydestä, mutta myös teatteritaustastaan sekä klassisen pianistin koulutuksesta. Damströmin teosten sävelkielessä kuuluu harmonia, suunta, musiikillinen draama ja ekspressiivisyys. Damström aloitti sävellysopintonsa Tampereen ammattikorkeakoulussa Hannu Pohjanoron johdolla. Sävellysseminaareissa hänen opettajinaan ovat toimineet mm. Juhani Nuorvala ja Jouni Kaipainen. Malmön musiikkikorkeakoulussa Damström opiskeli Luca Francesconin johdolla. Sävellysopintojen ohessa Damström valmistui myös pianopedagogiksi Tampereen ammattikorkeakoulusta. Damströmin teosluettelo on laaja: kamarimusiikkia, vokaali- ja kuoromusiikkia, orkesteriteoksia, kolme kamarioopperaa, sooloteoksia sekä elektroakustista musiikkia. Teoksia on myös palkittu useissa kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa vuosina 2009-2018. Suomessa hänen teoksiaan esitetään säännöllisesti konserteissa ja festivaaleilla. Teoksia on esitetty lisäksi Kanadassa, Alankomaissa, Saksassa, Englannissa, Espanjassa, Tsekeissä, Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa ja Islannissa. Usa:n debyytti oli helmikuussa 2020 orkesteriteoksella Tundo! yhdessä Colorado Spring Philharmonicin kanssa johtajanaan Christian Reifi.

Kaikkien neljän maestron tulevat sävellystyöt kertovat musiikin keinoin pohjoisen alueen ainutlaatuisesta luonnosta ja kulttuurista. Myöhemmin kuulemme uudet teokset Petroskoin ja Joensuun orkestereiden esittäminä rajan molemmin puolin. Marraskuussa 2020 teokset esitetään Petroskoissa orkestereiden yhteistapaamisessa ja helmikuussa 2021 ne kuullaan Joensuun Musiikkitalvessa.