Joensuun museoissa suunnitellaan uusia opasteita

Submitted by KA9021 on
new navigation for Joensu museums
Yksi keskeisin haaste toimivan ja kävijäystävällisen navigaatiojärjestelmän kanssa on museotilojen vaihtelevuus ja moninaisuus kolmessa eri kohteessa. Joensuun taidemuseo oli alun perin rakennettu klassiseksi poikalyseoksi. Carelicumin rakennus, jossa Pohjois-Karjalan museo sijaitsee, oli rakennettu pankiksi. Joensuun bunkkerimuseo on osa Salpalinjaa ja totta kai esittelee teräsbunkkereita, jolloin kävijöiden loitolla pitäminen oli alkujaan tarkoituskin.
 
Museoiden, sekä Museums in Focus -hankkeen (osa Karelia Cross Border Cooperation -ohjelmaa, jota rahoittaa Euroopan unioni, Suomi ja Venäjä) henkilökunta kokoustivat yhdessä kulttuuripalveluiden saavutettavuuden asiantuntijan kanssa suunnitellakseen museoiden opastejärjestelmää. Asiantuntijuutta jakanut Henna Karhapää toimii keskeisessä roolissa CultureOpen -KareliaCBC-hankkeen (KA3018) jatkuneessa onnistumisessa Suomessa.
 
Tutkimus kertoo, että saavutettavuus – niin fyysisenä, digitaalisena, kulttuurisena ja kielellisenä – on elintärkeää kaikille kävijöille viihtyisien tilojen suunnittelemisessa. Kultturia kaikille -hanke, jota tukee myös Suomen Opetus- ja Kulttuuriministeriö, on julkaissut käytännön ohjeita (2009), miten suunnitella museoiden opastejärjestelmä joka seuraa hyviä käytäntöjä fyysisen, kielellisen ja kulttuurisen saavutettavuuden tukemisessa näyttelytiloissa.