Näyttelyn suunnittelu alkaa kehittämisprojektilla

Submitted by KA9021 on
design project

Vaikka Karjalan tasavallan taidemuseon ovet olivat suljettuna kaksi kuukautta, jatkoi museon henkilökunta kuitenkin ideointia museon kehittämiseksi ja tulevien kävijöiden ja matkailijoiden vastaanottamiseksi.

Tekeillä on uusi pysyvän näyttelyn osio, joka omistetaan tunnetulle Kalevala-eepokselle. Monille taiteilijoille ja luovan alan toimijoille Kalevala on ollut suuri inspiraatio ja aihe. Museon kokoelmat, joihin kuuluu Kalevala-aiheita eri tyylisuunnista a eri tekniikoilla toteutettuna, ovat kullanarvoisia, minkä takia kokoelmat ansaitsevat oman osionsa Karjalan tasavallan taidemuseon pysyvässä näyttelyssä.

Suurikin asia lähtee liikkeelle pienestä, kuten näyttelin kehittämisprojektista. Mitä suurempi ja vaikeampi tehtävä projektitiimillä on edessä, niin sitä luovempia ratkaisuja keksitään. Näyttelyn muotoilu on peräisin temaattisesta näyttelysuunnitelmasta, jossa kuuluu näyttelyn konsepti kuraattorin ja kehitystiimin tekemänä, sekä kuratoitu lista teoksista joita laittaa ripustukseen. Miten tähän listaan on päädytty? Miten näyttely kertoo tarinansa? Miten voidaan huomioida tunnistettavat nimet, eri tyylisuunnat ja tekniikat? Näiden keskustelujen ja kysymysten pohjalta päästään lähemmäs totuutta. Seuraava osuus on tilan järjestely ja mukaansatempaavan ilmapiirin ja ympäristön luominen, jotta kävijä tietää olevansa Kalevalan mysteerisessä maailmassa. Vaikka ideoita on miljoonia, on näyttelyn kehittäminen kuitenkin riippuvainen virallisisten ohjeistuksien ja turvallisuuskäytäntöjen toteutumisesta.

Ryhmä ammattilaissuunnittelijoita ja tuottajia Pietarista – Anastasia Dubrovskaya ja Andrey Skritsky – kutsuttiin mukaan työskentelemään Kalevala-näyttelyn parissa. Museolla on hyviä kokemuksia tämän kokoonpanon kanssa, ja on suuri ilo olla jälleen yhteistyössä uuden projektin parissa. Näyttelyyn tuleva runonlaulun metsä, alkumunahuone, Tuonelanjoki, sekä Sammon kansi ja monet muut yksityiskohdat ovat suunnittelijoiden käsialaa. Näyttely tarjoaa kävijöille uusia näkökulmia eepokseen, interaktiivisia sisältöjä, modernia laitteistoa sekä immersoivan ympäristön!

Koska kehittämishanke on nyt virallistettu, odotamme sen toteutusta innolla! Näyttely, joka tehdään osana KareliaCBC -ohjelman projektia KA9021 Museums in Focus: Kulttuuripalveluiden kehittäminen kiinalaisille matkailijoille (jota rahoittaa Euroopan unioni, Suomi ja Venäjä), on tarkoitus avata museossa vuonna 2021.