Hankkeen ensimmäinen konferenssi
Kalitka-hankkeen ensimmäinen konferenssin järjestesttiin Petroskoissa helmikuun 27. päivä.
Karjalan tasavallassa on ruokaa ja matkailijoita. Kalitka-hanke haluaa tehdä alueen ruokamatkailun vielä näkyvämmäksi. Kalitka-hankkeen ensimmäinen konferenssi keskittyi ruokamatkailun mahdollisuuksiin ja haasteisiin alueella. Karjalan tasavallan tutkimuskeskuksen päärakennukseen Petroskoissa oli saapunut noin 150 ruokamatkailusta kiinnostunutta henkilöä. Paikalla oli matkailu- ja ravintola-alan yrittäjiä, maanviljelijöitä, viranomaisia, opiskelijoita sekä matkailumarkkinoinnin asiantuntijoita.
Tilaisuuden avasi Olga Bakhmet, joka on Karjalan tasavallan tutkimuskeskuksen johtaja. Konferenssiosallistujat toivotti terveeksi hankkeen toteuttajaorganisaatioista Tarmo Wasenius Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymästä sekä Tatyana Morozova, joka johtaa taloustieteen instituuttia Karjalan tasavallan tutkimuskeskuksessa. Avauspuheenvuoron esittivät myös Karjalan tasavallan hallinnon matkailuosaston päällikkö Ekaterina Biktimirova sekä Ekaterina Shapovalova, joka johtaa kansallista ruokamatkailuhanketta “Gastronomic Map of Russia”.
Konferenssin asiantuntijapuheenvuoroissa käsiteltiin ruokamatkailua monesta eri näkökulmasta. Kalitka-hankkeen suomalainen projektipäällikkö Paavo Raappana Karelia-ammattikorkeakoulusta piti esityksen ruoan merkityksestä kansainvälisillä musiikkifestivaaleilla. Ekaterina Miettinen joensuulaisesta Forgis Oy:stä kertoi digitaalisista välineistä, joilla edistää matkailumarkkiointia. Ekaterina Shapovolova keskittyi paikallisen ruokakulttuurin mahdollisuuksiin sekä yritysten tapoihin osallistua Gastronomic Map of Russia -hankkeeseen, jossa edistetään kaikkien alueellisten ruokakulttuurien näkyvyyttä koko Venäjän federaation alueella.
Osallistujilla oli mahdollisuus keskustella ruokamatkailun ajankohtaisista asioista sekä jakaa omia kokemuksia ja näkemyksiä konferenssin työpajoissa. Teemoina työpajoissa olivat ruokamatkailun kehittäminen yritysten ja koulutusorganisaatioiden yhteistyönä sekä paikallisten tuottajien ja ravintoloiden yhteistyö. Työpajojen lisäksi konferenssissa oli mahdollisuus maistella useita karjalaisia makuja, joita paikalliset ruoantuottajat yleisölle tarjosivat.