Mikromuovit haaviin - kilo kerrallaan

Submitted by outi.laatikain… on
JP Saarelainen, Jarkko Räty ja Anu Elfving Kajaanissa

Mikromuovi on ollut ympäristöllinen ongelma jo pitkään, niin meillä täällä kotimaassa, kuin maailmanlaajuisestikin.  Merkittävimpiä yksittäisiä mikromuovien lähteitä ja kulkeutumisreittejä vesistöihin ovat mm. suuremmasta muoviroskasta vapautuvat mikromuovit, tieliikenne, tekonurmikentät ja muut keinoalustat, rakentaminen sekä jätevedet ja yhdyskuntaliete (Suomen ympäristökeskus, 2022). Jokaista näistä pyritään hillitsemään erilaisilla toimenpiteillä, jotka joskus ovat niinkin yksinkertaisia, kuin Kajaanissa syksyllä 2022 toteutettu ratkaisu – kaivosuodatin.

Karelia CBC -ohjelman rahoittama PeatStop-hanke päätyi yhteistyöhön suomalaisen Watec Consulting Oy:n kanssa, joka on kahden hulevesien käsittelyyn erikoistuneen insinöörin perustama yritys.

Töissämme huomasimme, että asiakkailla on erittäin suuri halu tehdä ympäristöystävällisiä ratkaisuja, muttei tietoja eikä tuotteita niiden toteuttamiseen. Olemme kuin pitkospuut vastuullisten ihmisten ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi. Meiltä saa niin suunnittelupalvelua kuin valmiit ratkaisutkin. Nöyrän ylpeänä voimme sanoa jo ratkaisseemme Suomen toiseksi suurimman vesistöjen mikromuoviongelman ja pian meillä on hienoja uutisia myös sen suurimman eli tieliikenteen kuormituksen ratkaisuun.” Kertoo Juha-Pekka Saarelainen, yrityksen toimitusjohtaja.

Watecin kehittämien FILTRO-hulevesisuodatinten avulla urheilukentältä sadeveden ja liikkujien mukana kulkeutuva rengasrouhe kirjaimellisesti napataan kiinni viemäriin päätyvästä vedestä, ja kierrätetään takaisin kentälle käyttöön – näin estetään sen kulkeutuminen maaperään ja vesistöihin, kuten esimerkiksi Kaupunginlampeen, johon suuri osa kaupungin alueen hulevesiviemäreistä laskee.

Asennuttamalla suodattimet Keskuskentän jo olemassa oleviin ritiläkansikaivoihin kaupunki pyrkii osaltaan osallistumaan mikromuovipäästöjen vähentämistalkoisiin. Lisäksi, koska kerätty rouhe voidaan edelleen kierrättää takaisin pelikentälle, säästyy myös materiaalia ja materiaalikustannuksia.” Kommentoi Kajaanin kaupungin aluesuunnittelun toimistoinsinööri Anu Elfving.

Linkkejä:
SYKE – Suomen ympäristökeskus: Jalkapallokenttien kumirouhepäästöjä voidaan vähentää yksinkertaisilla ratkaisuilla, https://www.syke.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Jalkapallokenttien_kumirouhepaastoja_voi(63177)
Watec Consulting Oy, https://www.watec.fi/