Tarinoita ja kasvisruokaa hankkeen työpajassa
Kalitka-hanke järjesti helmikuun alussa työpajapäivän hankkeessa mukana oleville pohjoiskarjalaisille yrityksille. Päivän nimeksi oli annettu ”Maistuvien tarinoiden Karjala” ja keskeisenä teemana olivat erityisesti tarinoiden hyödyntäminen yrityksen markkinoinnissa sekä ruoanvalmistukseen liittyvän osaamisen kasvattaminen.
Hankkeen tavoitteena on karjalaiseen kulttuuriin pohjautuvan ruokamatkailun kehittäminen. Keskustelua käytiinkin siitä, mikä on karjalaisuuden historia tai miten karjalaisuus näkyy tänä päivänä? Koulutukseen osallistuneita yrityksiä haastettiinkin pohtimaan omaa karjalaisuuttaan. Maistuuko karjalaisuus ruoassa, näkyykö se ympäristössä tai aistiiko asiakkaan kohtaamassa palvelukulttuurissa?
Karjalaisuuden ohella sivuttiin venäläisiä asiakkaita, jotka ovat Pohjois-Karjalan merkittävin kansainvälinen matkailijaryhmä. Venäläisten asiakkaiden hyvä palvelu ei edellytä ihmeitä. Hymy ja hyväntuulisuus ovat kaikkien ymmärtämä universaali kieli. Asiakaskokemuksen parantamiseksi koulutukseen osallistuneita kehotettiin katsomaan omaa yritystään muualta saapuvan matkailijan silmin. Löytyvätkö tärkeimmät asiat myös suomea puhumattomalle, yrityksessä ensimmäistä kertaa asioivalle asiakkaalle?
Työpajan maistuvin osuus oli tutustuminen lihaa korvaaviin raaka-aineisiin sekä niiden käyttöön. Vegetaarista tai vegaanista ruokavaliota noudattavien määrä on kasvussa, joka lisää painetta myös karjalaisten ruokien reseptiikan muokkaamiseen uusien raaka-aineiden ympärille. Työpajaan osallistuneet saivat Karelia-ammattikorkeakoulun ja Riveria-ammattiopiston ruoka-alan osaajilta arvokasta oppia, miten esimerkiksi tofu, mifu, seitan tai nyhtökaura soveltuvat eri ruokalajien raaka-aineiksi. Lihaa korvaavien raaka-aineiden lisäksi tutustuttiin myös gluteenittomiin ja viljattomiin tuotteisiin.
Työpaja oli suunnattu Kalitka-hankkeen pohjoiskarjalaisille kumppaniyrityksille. Kevään aikana samansisältöinen työpaja toteutetaan myös venäläisille kumppaneille. Erityisruokavalioiden lisäksi sisällöksi on opetusta siitä, mitkä ovat suomalaisen matkailijan odotukset ja oletukset ulkomailla matkustettaessa.
Paavo Raappana
kirjoittaja työskentelee Karelia-ammattikorkeakoulussa ja on Kalitka-hankkeen projektipäällikkö