Big Music for Small Cities CD:n julkaisu

Submitted by KA9031 on 28.09.2021 - 11.11
CD_BMSC_Presentation

Big Music for Small Cities CD:n julkaisutilaisuus järjestettiin 23. syyskuuta Karjalan filharmonialla. CD on samannimisen hankkeen yksi tulos. CD tarjoaa akateemisille musiikin ystäville mahdollisuuden nauttia venäläisten ja suomalaisten nykysäveltäjien teoksista, mutta sisältää myös historiallisia klassikoita. Julkaisu on osoitus Venäjän ja Suomen rajojen yli tapahtuvan kaksivuotisen työn tuloksista.

Julkaisutilaisuus pidettiin eurooppalaisella hillityllä tavalla, mikä teki seremoniasta juhlallisemman. Filharmonikkojen tapaan kaikki alkoi musiikilla. Petroskoilaiset muusikot Aleksey Talitsky (piano) ja Kirill Bulgakov (saksofoni) soittivat Pavel Karmanovin teoksen "Second Snow on the Stadium", ja se sai ansaitut aplodit. Ja osallistujien lyhyet mutta asiapitoiset puheet herättivät vieraiden ja tiedotusvälineiden kiinnostuksen.

Huomion arvoista on, että helmikuussa 2020 käynnistynyt Big Music for Small Cities -hanke on tapahtumarikas. Sen tavoitteena on yhdistää kulttuurin, taiteen ja luovien toimialojen resursseja houkuttelevan kulttuuriympäristön kehittämiseksi ja luoda mahdollisuuksia Karjalan tasavallan (Venäjä) - Pohjois-Karjalan rajaseudun pienille kaupungeille tulla vetovoimaisiksi.

Yksi hankkeen näyttävimmistä tapahtumista oli Venäjän ensimmäinen keskusteluohjelma, joka oli omistettu aiheelle "Valo taiteena" kansainvälisten valotaiteilijoiden kanssa.

Erityisesti hanketta varten tilatut sävellykset Venäjältä ja Suomesta tallennettiin ammattilaistasoisilla tallennusvälineillä. Karjalan Valtionfilharmonia suunnitteli ohjelmiston, joka tallennettiin hankkeen nimiselle CD:lle – Big Music for Small Cities.

Tallenne tehtiin kesäkuussa 2021. Hankkeen tuella ostetut äänitallennuslaitteet mahdollistivat työn Karjalan filharmoniassa. Idean toteuttamiseksi kutsuttiin arvovaltainen asiantuntija - Pavel Timofeev, studion johtaja, kansainvälisen "Pure Sound" -palkinnon saaja kategoriassa "Paras äänitallenne konsertista solistin ja orkesterin kanssa - 2019".

Klassikoiden, Felix Mendelssohnin Hebridien alkusoiton ja Modest Mussorgskyn Yö autiolla vuorella lisäksi albumi sisältää erityisesti hankkeelle tilatut teokset: Ilya Kuznetsovin, Pavel Karmanovin ja Alexey Kurbatovin kolmiosaisen KARELIA SUITE sekä Cecilia Damströmin Nixus.

Karelia Suite ja Nixus kantaesitettiin Joensuun Musiikkitalven 40-vuotisfestivaalilla, ja hankkeen tukemat konsertit nousivat erittäin suosituiksi yleisön keskuudessa. Joensuun Musiikkkitalven uudistaminen on osa hanketta.

"Big Music for Small Cities" -levyä kopioidaan 300 kappaletta ja jaetaan raja-alueen kumppaniverkoston osallistujien kesken.

CD:n julkaisutilaisuus pidettiin Karelia CBC -ohjelman toiminnan Eurooppa-yhteistyöpäivänä.

 

Valokuvaaja - Denis Hamalainen