GREEN SCHOOL-PROJEKTI OSALLISTUI SCIFEST –TAPAHTUMAAN JOENSUUSSA

Submitted by KA5030 on
SciFest19

Green school projekti (KA5030) oli mukana Joensuun Tiedetapahtumassa SciFest. 29.-30.8.2019

Kahden päivän aikana tapahtumassa vieraili 4900 nuorta, lasta ja aikuista. Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Tapahtumapuutarha Botanialla, avoimen taivaan alla. Aiempina vuosina tapahtumapaikkana on ollut Joensuu Areena.

Tapahtumaan osallistui perinteiseen tapaan petroskoilaisia nuoria iltapäiväkeskuksista, nuorisokeskuksista ja kouluista. Joensuun Tiedeseura ry rahoittaa Pohjois-Karjalan maakuntaliiton tuella venäläisnuorten bussimatkan tapahtumaan. Mukana oli kaikkiaan 35 koululaista ja opettajaa Nuorisounioni Dorogasta, Petroskoin lapsi- ja nuorisokeskuksesta, Urheilu- ja matkailuklubi Pilgrimistä, Alueellisesta täydennyskoulutuskeskuksesta sekä Koulusta numero 40.
Kaikki nämä tahot osallistuvat aktivisesti Green School –hankkeen toteuttamiseen. Itä-Suomen koulu Joensuu sekä Petroskoin Koulu nro 40 ovat projektin pilottikouluja. Ryhmät sekä osallistuivat tapahtumaan että auttoivat sen järjestämisessä – kullakin ryhmälla oli omia työpajoja vierailijoille. Työpajoissa aiheena oli pääasiassa ympäristökasvatus.

Itä-Suomen koulun Green School –tiimi esitteli Ekosalkkua, joka on projektissa suunniteltu ympäristötehokkuuden mittaamisen työkalu oppilaiden käyttöön. Esimerkiksi lämpökameran avulla oppilaat löytävät koulurakennuksesta paikkoja, joissa lämpöenergiaa menee hukkaan ja kannattaa tehdä parannuksia. Ekosalkussa on mm. valotehon mittari, digitaalinen lämpömittari, hiilidioksidilaskuri, veden- ja energiankulutusmittareita sekä tarkastuskamera.

Itä-Suomen koulun opettaja ja hankkeen koulukoordinaattori Saku Punkari käytti tapahtumaa hyväkseen ja esitteli Ekosalkkua kollegoilleen – Joensuun koulujen biologian opettajille. Saku kertoi, että kaikki opettajat olivat hyvin kiinnostuneita Ekosalkusta ja toivoivat saavansa Ekosalkun myös omaan kouluunsa. Green school –projektin lopussa tämä onkin mahdollista, sillä suunnitelmissa on tehdä ja jakaa hankkeen aikana kehitettyä ja parannettua Ekosalkkua uusiin kouluihin.

Petroskoilaisen Koulu 40:n projektitiimi järjesti työpajan, jossa tutkittiin luontoa foldscopin, paperisen origamimikroskoopin, avulla. Heidän työpajansa pääsi sanomalehti Karjalaisen tiedetapahtumasta kertovan uutisen uutiskuvaksi.

Nuorisounioni Dorogan työpaja havainnollisti aurinkoenergian voimaa. Nuoret lämmittivät veden kuumaksi itsetekemällään aurinkopeilillä. Kokeilun aikana nuoret oppivat käyttämään uusiutuvia energianlähteitä entistä monipuolisemmin ja säästämään näin luontoa tuleville sukupolville.

Botania on mahtava paikka oppia ja nauttia luonnosta. Tiedekasvatukseen liittyvät ohjelmat kuten SciFest antavat Botanialle uusia mahdollisuuksia. Joensuun Tiedeseura ry aikoo myös ensi syksynä järjestää SciFest –tapahtuman Botanialla, ja silloin mukana on varmasti jälleen nuorisoryhmiä Petroskoista.