Vuosina 2020 ja 2021 PeatStop-hankkeen yhteydessä suoritettiin intensiivisiä hulevesien ravinnekuormituksen mittauksia ympäri Kajaanin puistoalueita, jotta saataisiin selville ravinnekuormituksen pahimmat ongelmat ja lähteet. Alla olevasta raportista voit lukea vuoden 2020 mittaustuloksista.
Raportti huleveden ravinnekuormituksesta, Kajaani 2020
--------------------------------
PeatStop-hankkeessa tähtäimessämme on päästä hyvään käsitykseen siitä, millaisessa tilanteessa olemme hulevesien kuljettaman ravinnekuorman kanssa. Tällä välilehdellä julkaisemme raportteja sekä artikkeleita, joita olemme hankkeen myötä tuottaneet, aiheine muun muassa ympäristöntarkkailun työvälineet, ja uudet innovaatiot reaaliajassa tapahtuvaan ympäristön havainnointiin.
Oletko kiinnostunut osallistavaa havainnointia ympäristöntarkkailun työkaluna? Alla olevasta linkistä pääset Procedia Environmental Journalin julkaisuun, jossa asiaa taustoitetaan tehokkaasti. Artikkeli on kirjoitettu PeatStop-hankkeen yhteydessä.
--------------------------------
PeatStop-hankkeessa on kehitetty ympäristöhavainnointiin tarkoitettua monipuolista mobiilisovellusta. Sovellus on tällä hetkellä testikäytössä hankekumppaneiden ja -työntekijöiden kesken. Keskeneräisyydestä huolimatta, alla olevista ruudunkaappauksista saa idean siitä, mihin mobiilisovellus tähtää!
Sovellus on suunniteltu sekä varsinaisten veden laatua kuvaavian mittaustulosten että aistinvaraisten arviontien tallentamiseen. Tulokset näkyvät karttapohjalla aikaleimalla varustettuina. Tavoitteenamme on kehittää tästä sovelluksesta informaatiopalvelu, joka antaa monille sidoryhmille suuntaa-antavaa tietoa vesien laatuun liittyvistä ilmiöistä.
Se, ettei PeatStopin oma mobiilisovellus ole vielä valmis, ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö ympäristöhavainnointia voisi tehdä muutenkin - tai etteikö sitä varten olisi olemassa jo sovelluksia!
Suomalaisen Treebuddy-tiimin kehittämä Envirate on saatavilla niin verkossa, kuin myös mobiilisovelluksena. Envirate on toimiva, yksinkertainen sovellus, jonka avulla käyttäjä voi syöttää tietoja ympäristöstään lokaatiosta huolimatta haju-, näkö-, ja kuuloaistin perusteella.
Syötetyt tiedot rekisteröityvät järjestelmään, ja niitä pääsee sittemmin tutkimaan kartalta, jonne tieto ilmaantuu värillisenä nappulana. Nappulan väri määräytyy syötettyjen tietojen mukaan; Jos ympäristö näyttää hyvältä, nappula on vihreä - ja taas, mitä huolestuttavampia havainnot ovat, sitä punaisemmaksi se muuttuu.