Kalitka-hanke kesäloman kynnyksellä
Ei olisi uskonut, että sama virus, jonka vuodenvaihteen aikaan uutisoitiin leviävän Kiinassa, pysäyttää muutamassa kuukaudessa koko maailman. Taudin leviäminen ja huoli ihmisten turvallisuudesta toi mukanaan rajoitukset. Ihmiset pysyivät kodeissaan, ravintolat olivat kiinni, työt tehtiin etänä, eikä maiden rajoja ylitetty.
Erilaista on ollut myös Kalitka-hankkeen arki. Etätöiden myötä matkustamista ei ollut, suunniteltuja asioita siirrettiin tuonnemmaksi toimenpiteitä muokattiin tilanteen edellyttävälle tavalle. Tekemistä kuitenkin riitti. Innostavinta on ollut paikalliseen kulttuuriin perustuvien ruokamatkailureittien suunnittelu. Lopputuloksena saadaan yli kymmenen Suomen itärajan molemmille puolille sijoittuvaa reittiä, jotka esittelevät karjalaista ja paikallista kulttuuria. Jokainen reitti suunnitellaan myös niin, että matkan varrelle sijoittuu paikallista ruokaa tarjoavia yrityksiä.
#yhdessä
Matkailua kehittävien sekä matkailupalveluita tarjoavien toimijoiden keväällä kokema äkkipysähdys on ollut kipinä uusille innovaatioille sekä yhteistyölle. Verkkokauppoja on avattu, uusia palveluita kehitetty yksittäisten ja usean matkailualan yrityksen osaaminen on paketoitu samaan tuotteeseen. Kalitka-hankkeen työntekijöiden kohtaama yhteistyö on tuonut useamman ruoka- ja kulttuurimatkailun kehittämisestä innostuneen toimijan saman alustan äärelle. Yhteistyön myötä suunnitellut matkailureitit tullaan löytämään Suomen itärajaa pitkin kulkevan Via Karelia -matkailutien mahdollisuuksia esittelevältä verkkosivustolta (www.viakarelia.fi), johon sisältöä tuottaa usea eri matkailutoimija. Sivuston lisäksi hankkeessa tehdyt reitit sekä paikallista ruokaa tarjoavat yritykset pääsevät Kalitka-mobiilisovellukseen, jonka kehittäminen on jatkunut myös etäyhteyksien äärellä.
Syksyllä kevään aikana suunnitellut reitit käydään kokemassa itse. Vielä ei tiedä, tehdäänkö matkat erillisinä matkoina Suomessa ja Venäjällä, vai olisiko rajan ylittäminen jopa mahdollista? Molempiin vaihtoehtoihin valmistaudutaan, mutta tärkeintä on maistaa käytännössä sitä, mitä hankkeen aikana on suunniteltu. Syksyllä tullaan julkaisemaan myös suomalaisille yrityksille suunnattu tietopaketti, joka helpottaa kehittämään Pohjois-Karjalassa liikkuvien venäläismatkailijoiden palvelua.
Kalitka-hankkeen työntekijät lomailevat heinäkuussa ja antavat näin oman panoksensa matkailupalveluiden korona-elpymiselle. Matkaillaan vastuullisesti, syödään hyvin, paikallisesti ja muistetaan ne turvavälit.
Paavo Raappana
kirjoittaja työskentelee hankkeen projektipäällikkönä Karelia-ammattikorkeakoulussa