PROJEKTIN ALOITUSUUTISIA

Submitted by KA11022 on 21.01.2021 - 08.16

Projektimme käynnistettiin 1. lokakuuta 2020. Nykyisessä tilanteessa aloituskokous oli mahdoton järjestää, mutta muodollinen rahoitussopimuksen allekirjoitustilaisuus järjestettiin.

Valtiollinen Karjalan tasavallan tv- ja radioyhtiö, GTRK Karelia, esitti uutisen tästä tapahtumasta. Uutisklippi englanninkielisellä tekstityksellä alla.

Sortavalan alueella, Kaalamon kylässä, modernisoidaan vesi- ja jätevesihuoltoa. Laaja, lähes 3,5 miljoonan euron arvoinen projekti on Karelia CBC ohjelman tulos - Venäjän, Suomen ja EU:n yhteistyön tulos.
Hankkeen rahoitussopimuksen allekirjoittaminen merkitsee virallisesti laajan Kaalamon kylän vesi- ja jätevesihuoltoinfrastruktuurin modernisoinnin alkua.
Hankkeen koordinaattori, Karelvodokanal, parantaa par’aikaa Sortavalan kaupungin vesi- ja jätevesihuoltoa ja on tässä työssä osoittanut pätevyytensä. Nyt samankaltainen hanke aloitetaan Kaalamossa.
Yrityksen pääjohtaja Andrey Romanchikin mukaan hanke tulee parantamaan merkittävästi paikallisten asukkaiden elämänlaatua sekä alueen ympäristön ja Laatokan tilaa.
Tässä projektissa tulemme rakentamaan uuden pohjaveden ottamon, vetämään uuden kaksiputkisen viisikilometrisen vesiputken kylään, modernisoimaan täydellisesti kylän vedenjakelujärjestelmän eli uusimaan vesijohtolinjat. Tällaista laajaa modernisointia on odotettu neuvostoajoista lähtien. Toistaiseksi vesi otetaan Tohmajoesta. Asiantuntijoiden mukaan on kallista ja tehotonta puhdistaa hyvin humuspitoista vettä. Uusi hanke pystyy ratkaisemaan tämän ongelman.
Eikä kyse ole pelkästään pohjaveden käyttöön siirtymisestä. Hankkeen yhteydessä rakennetaan myös kompakti jätevedenpuhdistamo, jonka myötä Tohmajoki on jatkossa puhtaampi – samoin Laatokka. Hankkeen mittaluokkaa kuvaa sen budjetti – noin 3,5 miljoonaa euroa. Työt alkavat vuoden 2021 alussa ja valmista suunnitellaan olevan 2022 lopussa. Tämän jälkeen kokemusta
voidaan viedä eteenpäin ja hyödyntää sitä muissa Laatokan alueen taajamissa.