SUSWAMin projektikumppani Clean Gamesin voittajaksi!

Submitted by KA10013 on
Clean Games in Kostomuksha

SUSWAM otti osaa Clean Games-tapahtumaan 4.7.2021, ja oli mukana myös tapahtuman järjestämisessä. Tapahtuma järjestettiin Kostamuksessa kolmatta kertaa, ja se on tunnettu myös muissa Venäjän kaupungeissa.

SUSWAM järjesti kaikenikäisille sopivan radiovisailun osana tapahtumaa. Kaikki kysymykset oli suunniteltu niin, että ne olivat myös opettavaisia lajittelun, suomalaisten jätehuoltokäytäntöjen ja ympäristövaikutusten osalta. Palkintoina visassa oli akkupankkeja, puhelinalustoja ja uudelleen käytettäviä vesipulloja SUSWAM-hankkeen logolla, ja ne sponsoroi OOO MSA.

Clean Games polkaistiin tänä vuonna käyntiin ympäristökampanjalla, jossa osallistujat istuttivat oman pensaan – SUSWAM-hankkeen nimissä on nyt istutettu syreeni!

Clean Gamesiin osallistui Kostamuksessa 26 ihmistä, joista muodostui seitsemän joukkuetta. Koronaviruspandemia laski osallistujien määrää huomattavasti. Useat osallistujista edustivat erinäisiä yrityksiä, kaupungin johtoa ja paikallisia yhdistyksiä. Kilpailu alkoi urheilukeskus “Red Fortin” läheisyydestä – keskus on tunnettu kaupungin ympäristökasvatuksen ja tilan edistämisestä. Rekisteröitymisen jälkeen joukkueet käyttivät puolitoista tuntia mm. auton renkaiden, lasin, metallin ja muoviroskan keräämiseen. Lisäpisteitä sai tietovisoihin osallistumisesta. Perinteitä kunnioittaen, joukueet voivat myös tuoda maaliin “artifaktin”, eli jonkinlaisen erikoisen löytämänsä esineen. Tänä vuonna joukkueet löysivät artifakteina uuden kenkäparin, keräilykasetteja, leluauton ja lääkinnällisiä välineitä.

Tänä vuonna Clean Games-tapahtumaa tuki jätelajitteluun erikoistunut Tšerepovetsilainen yritys Greentech, joka on kerännyt 15 000 kiloa käytettyjä autonrenkaita ja 850 kiloa käytettyjä paristoja Kostamuksesta. Lajitellut jätejakeet, kuten muovin ja alumiinipullot, metallin, lasin, ja sekäjätteen keräsi SUSWAM-hankkeen projektikumppani OOO MSA, yhteistyössä alueellisen jätteenhallintalaitoksen Avtospetstransin kanssa.

Vuoden Clean Games-voittajaksi päätyi joukkue jonka muodostivat OOO MSA-yrityksen työntekijät. Tapahtuman lopputulemana Kostamuksen kaupungin alue on tänä vuonna 135 pussia, ja 4000 kiloa kevyempi jätteistä. Tarkemmin ottaen keräyksen tuloksena saatiin 34 pussia muovia, 4 pussia metallia, 24,5 pussia lasia, 4,5 pussia alumiinitölkkejä, 23 pussia isoa roskaa ja 45,5 pussia sekajätettä – sekä 414 käytettyä autonrengasta.

Onnea Clean Games Kostamuksen voittajille!